Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
26.10.2016.
10:17 > 10:36
Novosadski studenti zakazali su za utorak, 1. novembar novi, drugi u nizu protest u naporima da fakulteti ukinu nezakonitu naplatu dodatnih troškova studiranja i stanu na put korupciji u visokom obrazovanju.
  • Jinx

    26.10.2016 17:21
    Tuga čemer i jad
    Ovi što sabotiraju (ne razumeju) protest su gori od ovih što potkradaju studente. Kakvi ste to (ne)ljudi? Ne radi se o tome ko koliko studira, nego o tome što čak i studenti koji su na budžetu, plaćaju neke stvari koje ne bi trebali. Kome ide taj novac? Dokle?

    Lako je imućnima da ih ne dotakne ova tema, no deder pitajte samohranu majku sa minimalcem kako će da iškoluje svoje dete! Tri hiljade tamo, tri amo, pet onamo, dve ovamo...
    SRAMOTA!!!

    A ti scotch_bonnet, jedna reč za tebe: PALAMUDJENJE.
    Uostalom, koga briga kako je tebi bilo u devedesetim. Koja je sad godina? Kad bismo sve poredili kako je bilo tada, ova diskusija ne bi imala kraj. Stoga te ljubazno molim, nemojmo ni školstvo porediti.
  • Sreten

    26.10.2016 17:10
    Pravi trenutak
    Jedva zadržavam svoj bes zbog pokušaja fakultetskih vlasti da putem birokratizacije univerziteta unište dostojanstvo studenata.Moje srce gori od osvetičkog duha!Mislim da je pravi trenutak da stanemo u odbranu naših prava.Ukoliko korumpirane vlasti univerziteta ponovo budu ignorisali naše zahteve, presudiće im čelična pesnica studentske omladine!
  • Scotch_bonnet

    26.10.2016 16:33
    @jelena i ostali
    Izvini, auto spell check galaxy s7.Roditelji su mi bili (tada popularni) "tehnološki višak" u Koteksproduktu i HINS-u. Inače smo bili i podstanari.Vikendom sam radio po kafićima na pranju posuđa, radnim danima na stovarištu kao čuvar, i sve ostalo kad naiđe. Studirao sam 4 godine od 1992-1996 na Fakultetu tehničkih nauka prosek 9,78. Osuđujem vas zbog neaposobnosti, mišići su vam atrofirali i zakržalji ste od nerada. Sve što uradite je jalovo.
  • @scotch_bonnet

    26.10.2016 15:01
    Podrška!!!
    Devedesetih nam je bio haos, plaćalo se još više, roditelji radili za 3 i 7 maraka!!
    Čudi me da se ološ neradnički nije dosetio i neku ulicu da blokira da se ne može kolima proći. Užas na čega liče ove današnje generacije, nesposobne, tulave i nikakve. Pitam se gde će ih zaposliti i gde će raditi kad završe sve te filozofije, geografije, srpski u kontaku sa slovačkim, žurnalistike.... Gde drugo nego na trafici ili na pumpi da ribaju kola za deset dinara bakšiša. Mulavci jednom rečju, mulavci!!!
  • Kris

    26.10.2016 14:06
    Stvarno ne znam sta je gore, fakluteti koji su u raspadu, kartelksi milje rukovodecih koji ih je doveo do raspada, profesori koji se ne pojavljuju i pojma nemaju o zivotu ili ovi studenti koji bi svi da imaju master za dz kao da je to njihovo pravo.

    Sa takvom kombinacijom ustanova, pogresnih kadrova i pogubljenih studenata smo na pravom putu da nam cela drzava bude master u jako ozbiljnoj profesiji dzokera, a to je sve znam da radim i u sve se razumem a ustvari ne znam nista da radim kao svet.

    Svakom fakultetu ukinuti finansiranje iz budzeta pogotovo za plate upravnika i profseora pa neka sami kao ustanova zaradjuju ako znaju, i ovako imaju infrastrukturu, imaju znanje i sposobnost (navodno) pa neka nesto naprave sto treba ovoj zajednici, regionu i svetu. Garantujem da bi 90% rukovodioca i profesora tog momenta dalo otkaz i to bi bili prvi oni sa FTNa koji imaju najvece uslove za uslzuni rad i projekte.
  • Јелена

    26.10.2016 13:38
    @scotch_bonnet

    Ти да си студирао како треба, знао би да се "нерадничка" пише заједно. 7
  • Salence

    26.10.2016 13:16
    @scotch_bonnet
    Nisi ti kriv druze... nisi ti kriv... boles' ne bira.
  • Dejzi

    26.10.2016 12:30
    Trazili ste, eto Vam...
    Trazili ste Autonomiju Univerziteta, eto Vam je gospodo studenti... o elementima kriminala na Univerzitetu da i ne govorim al Vi ste se izborili da Policija ( npr. inspektori za privredni i organizovani kriminal) nema sta da trazi na Univerzitetu tj. Fakultetima...

    a ovom "scotch_bonnet-u ... koliko ste vi kao "radnicka bagra" placali to vase besplatno studiranje i koliko ste godina studirali, i gde vam je otac bio zaposlen...?? Bruko
  • ja

    26.10.2016 11:37
    Pre nego sto krenu komentari kako bi studenti trebali da se bore za neke druge stvari, samo bih hteo da upoznam citatelje sa problematikom. Ovako je na FTN-u, ne znam za druge fakultete.

    -Overa semestra 2 puta godisnje po 2.000 din..cemu? Ja sam apsolvent i zasto bih ja ponovo placao overu semestra koji sam vec ranije slusao? Sta uopste i ta overa predstavlja? Samo ti lupe datum u index i ubace te u kompjuter..glupost
    -upis godine-ukoliko imate preostale ispite placate 6900 din. Ukoliko nemate, placate 3000. Zasto da placam dodatno upis ako sam na budzetu ili ako sam uplatio skolarinu ukoliko sam na samofinansiranju?
    -Konkurs na master 3.000 (?!?!) ako upadnete, onda opet placate i upis + skolarinu ako niste na budzetu
    -Za prijavu diplomskog takodje treba platiti oko 7.000. Gde je jos stampanje diplomskog u 5 primeraka gde jedan primerak moze da kosta i do 1000 din.
    -Stampanje uverenja o polozenim ispitima-500 din. Dakle za jedan papir koji ce sluzba da istampa klikom na PRINT ja treba da platim 500 din.

    Verovatno ima jos nekih troskova kojih ne mogu u ovom momentu da se setim. Mogu da razumem da postoje ovi troskovi ali ne da im je cena ovolika!

    p.s. Podrzavam ove proteste ali Vam je onaj slogan ZNANJE NIJE ROBA pogresan. Znanje je itekako roba jer koliko znas, toliko i vredis!
  • scotch_bonnet

    26.10.2016 10:56
    Kako nas guše svojom neimaštinom bagra neradnička, kad bi radili i studirali kao što smo to svi radili '90ih ne bi imali problema. Đubrad ne radnička, najiskrenije se nadam da im fakulteti neće izaći u susret!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna